Sunday, 10 May 2015

Tukar Topset Oil Seal

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
dan Salam Sejahtera,



[edited on 19 january 2016 - konsep "booked & locked" ialah konsep yg diamalkan oleh aku sendiri untuk mengelakkan diri ini dari tertipu / ditipu / dll...oleh itu sesiapa yg tidak bersetuju @ tidak mahu bekerjasama dalam konsep ini, maaf, anda tidak akan dilayan...konsep ini juga adalah untuk melindungi hak-hak aku & pelanggan...dan konsep ini berdasarkan kepada 'siapa yg bayar dulu dialah yg akan diutamakan...sekian, terima kasih...]

[edited on 3 march 2017 - lokasi Pomen Pokok Ceri adalah di Putrajaya...jadi kpd sesiapa yg GOOGLE Pomen On Wheel sila ambil maklum...sekian, terima kasih...]




Minyak enjin leaking jika dibiarkan berlarutan akan membawa padah...simtom2 seperti enjin kurang pick-up, bau hangit @ terbakar dibahagian enjin dll akan menghantui pemilik2nya...lama-kelamaan akan mendatangkan masalah yang jauh lebih teruk jika dibiarkan seperti kerosakan pada drive shaftsteering rack dll...
Atas kesedaran tersebutlah maka pemilik keta silver ini telah meminta aku untuk menukarkan oil seal bahagian topset enjinnya...moh layan gambar ok...


 

proses2 awal...

nampak dh kotoran yg berada disitu...

air  intake yg berjaya ditanggalkan...

condition oil seal yg dh keras...punca minyak leaking...
dah tanggal intake barulah dia ni muncul, hehehe...

tugas berat ni, hehehe...bukak dan tanggalkan coil pack, hehehe...

lelehan minyak enjin...agak sederhana situasinya...

keadaan topset...kena buh plastik @ kain bersih untuk mengelakkan habuk dari masuk kedalam tu...

proses2 mencuci...


dah cuci dan tembak angin, kita jemur plak bagi kering sepenuhnya...

jemuran diatas cerminan, hehehe...

udah bersih...


Alhamdulillah pemilik keta berpuashati dgn hasil kerja kalini...Syukur kehadrat Mu Ya ALLAH atas kurniaan Mu ini..Syukur Ya ALLAH



Pomen Pokok Ceri @ Atan
 010-6315942

4 comments:

madeq78 said...

Assalamualaikum...tuan saya nak tanya..saya ada savvy manual...masalah dia..kalau on drive..kereta tu asyik semput semput mcm nak mati enjin...gear 1 2 3 4 dan 5 semua mcm tu...kalau nak bagi dia stabil kena lepas kan oedak minyak atau tekan clutch...dah lama keta tu mcm tu...mohon nasihat tuan...nak tau apa punca ...terima kasih wasalam...

HnR Atan said...

Waalaikumussalam...
sila periksa hose breather / throttle body...try bersihkn dulu k...

Isman Ahmad said...

salam..dimana lokasi anda?

HnR Atan said...

salam,
lokasi di Putrajaya, knp ye Tuan?