Wednesday, 21 May 2014

Membaikpulih Sistem AMT (Automated Manual System) SAVVY



بسم الله الرحمن الرحيم

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
dan Salam Sejahtera,


[edited on 19 january 2016 - konsep "booked & locked" ialah konsep yg diamalkan oleh aku sendiri untuk mengelakkan diri ini dari tertipu / ditipu / dll...oleh itu sesiapa yg tidak bersetuju @ tidak mahu bekerjasama dalam konsep ini, maaf, anda tidak akan dilayan...konsep ini juga adalah untuk melindungi hak-hak aku & pelanggan...dan konsep ini berdasarkan kepada 'siapa yg bayar dulu dialah yg akan diutamakan...sekian, terima kasih...]

[edited on 3 march 2017 - lokasi Pomen Pokok Ceri adalah di Putrajaya...jadi kpd sesiapa yg GOOGLE Pomen On Wheel sila ambil maklum...sekian, terima kasih...] 

Dengan izin ALLAH S.W.T dan berbekalkan pengalaman serta ilmu yang diperolehi dari Tok Guru Savvy dan kawan2, maka aku dengan ini memberanikan diri untuk membuka sebuah blog yang khusus untuk memaparkan kerja2 sampingan aku iaitu menyediakan khidmat membaikpulih kereta Proton Savvy AMT...

Segalanya bermula pada tahun 2009, dimana kereta yang aku gunakan iaitu sebuah kereta jenis Proton Savvy AMT tahun 2006 telah mengalami kerosakan pada sistem gearnya...gear auto tidah boleh digunakan / engage...hanya gear manual 1 - 5 sahaja yang boleh diguna...ini agak menyusahkan aku sebab aku memandu hanya dengan menggunakan tangan kiri sahaja...langkah pertama yang aku lakukan ialah menghubungi Tok Guru Savvy iaitu Mr. Kirol San yang berada di Kuala Kedah, Kedah Darul Aman...
Beliau telah memberikan khidmat nasihat dan juga aturcara tentang bagaimana untuk menyelesaikan masalah kerosakan pada sistem gear tersebut secara Do It Yourself melalui telefon...step by step, 1 demi satu, aku kumpulkan kesemua tool's yang diperlukan untuk membuka segala peralatan yang berkenaan...berkat izin ALLAH S.W.T akhirnya aku berjaya membukanya...
Benda pertama yang aku buka sendiri ialah electric pump yang mana mempunyai carbun brush didalamnya...aku bukak dan tengok sendiri keadaan dalaman electric pump tersebut...penuh dengan debu dari carbon brush yang berpusing didalamnya...macam biasa, bersihkan dulu debu2 yang terdapat didalam tu dan tukar carbon brush jika ianya sudah terlalu pendek...
Kemudian apabila telah selesai, proses pemasangan semula dilakukan...selesai...namun masalah lain mula timbul...gear auto hanya dapat digunakan sekejap sahaja dalam lingkungan 10kilometer perjalanan sahaja...call semula Tok Guru Savvy dan beliau menasihatkan supaya bom a.k.a accumulator ditukar...harga yang agak mahal bagi sebiji accumulator...kena buat pinjaman dengan ibu tercinta barulah aku mampu untuk mendapatkan sebiji accumulator yang baru untuk ditukar dengan yang lama...
Proses membuka dan memasang semula accumulator ini sememangnya mencabar bagi sesiapa yang baru pertama kali melakukannya...kebetulan modal memang tengah kering, aku terus memerah kepala hotak aku ni untuk berfikir macamana caranya untuk menggantikan spanar untuk membuka accumulator tersebut...dan dengan izin ALLAH S.W.T jualah yang telah memberikan ku pedoman untuk mengambil batang besi pagar yang terbuang dan mengubahsuainya menggunakan grinder untuk mendapatkan saiz yang sesuai untuk membuka accumulator tersebut...Alhamdulillah, bersyukurku kepada ALLAH S.W.T aku berjaya membuka serta memasang semula accumulator tersebut...dan akhirnya kereta savvy AMT aku boleh digerakkan seperti sediakala...

Bermula dari situlah, Tok Guru Savvy a.k.a Mr. Kirol San telah menurunkan ilmu demi ilmu untuk menangani masalah savvy AMT ini...bukak tukar dan servis electric pump, bukak tukar dan servis clutch pump, bukak dan tukar accumulator, bukak dan servis CPSensor, cara nak diagnose problem savvy AMT yang takboleh nak dihidupkan enjinnya, cara nak kenalpasti punca kerosakan pada savvy AMT dan macam2 lagi...Alhamdulillah dengan izin ALLAH S.W.T aku kini telahpun mendapat gelaran Pomen Pokok Ceri yangmana gelaran itu bukan sengaja nak diguna...ada cerita disebalik nama Pomen Pokok Ceri tersebut...namun biarlah ianya menjadi rahsia sahaja...

Hingga kini, aku masih lagi menjalankan tugas sampingan tersebut...jika ada pemilik kereta savvy AMT yang memerlukan khidmat aku, aku akan segera memberikannya...
Ya ALLAH, sesungguhnya aku bersyukur dengan kurniaan Mu ini Ya ALLAH...

HnR Atan @ Pomen Pokok Ceri

010-6315942

259 comments:

1 – 200 of 259   Newer›   Newest»
Sufyan Muhd said...

assalam, boleh sy tahu Saudara tinggal mana?

Anonymous said...

wasalam...
saya tinggal di putrajaya tp operasi membaikpulih ni boleh dilakukan dimana2 saja...bak kata orang POW a.k. pomen on wheel...

Terima Kasih kerana sudi komen :)

Sufyan Muhd said...

Bro, nak Tanya,
klu servis electro pump, tukar minyak item Dan cuci throttle body. agak2 berapa RM ye?

Mohaf Sha said...

clutch pump mana boleh dpt area penang

Mohaf Sha said...

clutch pump berapa harga sekarang tuan

HnR Atan said...

area penang boleh cuba cari kt kedai sparepart...kedai mana minta maafla sbb sy xtau...boleh cuba tanya "clutch pump repair kit savvy AMT"...berkenaan dgn harga ianya berbeza mengikut lokasi...ada lokasi yg harganya tinggi dan ada lokasi yg harganya murah...tapi biasanya klu harga murah ni barangnya tu dh nak dekat expired...ada tarikh dibuat kt plastik repair kit tu...biasanya bahan getah klu x digunakan (tersimpan dlm plastik) tahan selama 2-5tahun...

Aduka said...

Assalam, sy di alor gajah melaka. Kereta dah grounded 3 hari. Masalah amt pump. Dah tak boleh start. Kalu boleh start pun lps tu auto sign kluar dan tak boleh masuk gear.

MFAMR said...

Salam tuan

Savvy saya skrg ni gemar bebeno pulak lompat2 dari auto ke manual. Dulu speedometer kejap ok kejap tak ok, so dah tukar speed sensor dan selesai masalah. Gear pun tak lompat2 lagi.

Tapi skrg jadi balik gear melompat (kenan katak gamaknya). Pegi EDAR, kos nak repair RM6k...adeh...

Kereta tiptop lagi cuma ini je masalahnya. Ada nasihat dari tuan?

HnR Atan said...

Salam MFAMR.
itu tandanya pressure dlm BOM a.k.a Accumulator dah tak stabil...kena check leaking kt clutch pump dan juga electric pump...biasanya hanya leaking kt clutch pump je tu...

Aduka said...

Alhamdulillah, tuan pomen bawah pokok telah menyelamatkan savvy isteri saya,tuan pomen sanggup turun ke alor gajah melaka untuk memulihkan penyakit amt yg dialami selama berbulan2 pd savvy tu...terima kasih tuan pomen

HnR Atan said...

Alhamdulillah Tuan,
terima kasih juga krn percaya pd sy...

Angah Razib said...

sy alami mslh yg sama tuan...amt hnye bole guna manual je...lampu auto sentiasa menyala...now x berani nk drive jauh2 sbb keta mati2 bila jem atau benti kt traffic light...mohon bantuan tuan solvekan...sy stay area kajang

HnR Atan said...

dah lama ke? klu dh lama ada 2 benda perlu ditukar dan satu perlu diservis...apa2pun call 010-6315942 ok...aku stay kt putrajaya...

Hard Zax said...

Assalammualaikum. . Tuan, savvy saya ade problem amt... Tak boleh masuk (N)

HnR Atan said...

waalalikumussalam...
mungkin gearstick dh patah dh tu...sila call atau sms utk maklumat lanjut...

Mohd Noorazmin Md Ithnin said...

salam..saudara pomen..boleh saya dapatkan no telefon saudara

HnR Atan said...

salam...
untuk makluman saudara, nombor telefon saa terdapat disetiap post di blog ini...0106315942 (:

elyas xtream said...

Salam...Tuan savvy amt sy ade masalah speedometer...meter sy bergerak2 dan kluar autosign..sy dkt area batu pahat.

HnR Atan said...

salam,
ada 2 cara penyelesaian utk masalah Tuan ni...
1- tukar je speed sensor...dah banyak yg murah dijual dipasaran skrg ni...tp itu klu speed sensor yg rosak lah...
2- kena tukar "ibu" kpd speed sensor...masalah yg ini menelan belanja yg agak kasar sikit sbb kena buka gearbox utk tukar bende tu...

keteplek said...

As salam bos.. Masalah sy skarang savvy sy x boleh start.. Tp bla dy directkn stater.. Kereta tetap x boleh bergerak krana di meter gear x dapat ditukar.. Gear berada dlm keadsan N shaja.. Agsk2 bos bahagian mne yg bermasaalh..

HnR Atan said...

salam keteplek,
menurut dr situasi tersebut, rasanya modulator anda telah mengalami kerosakan...tp apapun kena check untuk diagnose dulu...kebiasaannya modulator susah nk rosak...

jaa7336 said...

As-Salam Bos. MODULATOR tu yg mna Satu Saya pon kena malam tu gak. Buat diagnosis semua x bleh fault..
Saya baru tukar motor electric lps tu terus x hidup..start jumper terus ke starter ok gear plok x Bleh Masuk...Boleh tolong x? Rizal. 0169502200

HnR Atan said...

jaa7336, sila tunggu utk post yg berikutnya ye...sbb kt situ ada gambar "MODULATOR" :)

mohd faizal said...

slm savvy saya xblh stat la xthu apa mslh dh blh bntu sy x sy Faisal 01111720923

HnR Atan said...

salam,
savvy xboleh start tu ada banyak punca...kekadang ringan je kekadang berat gak puncanya tu...saya akan hubungi anda a.s.a.p ok...

spookyfloss said...

salam tuan....savvy saya pun xbleh start...saya try cabut bateri then bawak pegi cas...lepas tu bleh start tp lepas 3 hari dia tak bleh pulak....bateri baru setahun...adakah sebab bateri atau masalah lain tuan?

HnR Atan said...

salam spookyfloss,
rasanya alternator kereta tu dh start problem...tp boleh cek dulu wiring kot2 ada yg dh blow / terkoyak...juga disarankan supaya cek coil plug kereta tu...semua yg disebutkan tu ada kena-mengena dgn masalah yg dinyatakan tu...

elyas xtream said...

Salam tuan maaf mengangu sy nak bertanya...savvy amt sy ada masalah...bila keta jln akan kluar simbol auto dan gear jem xboleh masuk...ade time gak keta xboleh start...sy dah hntr proton dan dah tukar acumulator tetap masalah yg sama jugak...agak2 ape masalah keta nie tuan...maaf menyusahkan tuan...

HnR Atan said...

Salam Tuan elyas,
rasanya modulator keta Tuan dh mula nk rosak dh tu...walauapapun, HARUS check guna OBD Reader dulu utk confirmkan apa yg sebenarnya rosak...utk makluman, stok modulator skrg ni mmg susah nk dapat & harganya memang teramatlah mahal...

Angie Ng said...

Tuan, salam dan maaf ganggu nak minta tanya. Kereta savvy AMT saya sudah tukar accumulator. Tapi jadi tak boleh start lagi selepas beberapa minggu. Auto light (kuning) ada keluar dan pernah nampak speed meter jatuh ke 0 sekejap masa memandu tapi terus naik balik jadi biasa. Selepas off enjin, Kereta tak boleh start pula. Ini masalah speedometer ke? Terima kasih

HnR Atan said...

Salam Sejahtera Angie Ng,
terima kasih krn sudi melawat blog sy ni...masalah speedometer jatuh tu mmg speed sensor dh rosak la tu...TAPI klu masalah sama masih berulang maknanya plate reader utk sensor tu yg dh rosak dan harus turun gearbox utk solve masalah tu...

tonyjaa said...

Salam, nk tnya psai pa lampu kuning lambang gear dkt dashboard myala x padam2

HnR Atan said...

Salam,
bnyk punca klu lampu kuning auto tu nyala...kena tgk pd situasi...masa nyala tu gear jd camna n ada apa2 simptom atau x...mcm jerking teruk ka dll...

Baynul Arif said...

Salam, kereta savvy amt sy pun mengalami masalah yg sama, lampu auto menyala terus dan tak padam-padam. Auto gear dah tak boleh masuk, kereta gear rasa mcm berat sedikit dan kalau tekan minyak lebih boleh jadi free gear.RPM meter semua ok tak jatuh. Boleh bagi pendapat apa punca sebenarnya masalah ni.

HnR Atan said...

Salam,
bilamana gear D xboleh digunakan, tandanya bom dh kehabisan pressure...jumlah pressure yg diperlukn oleh sistem AMT adalah diparas 40psi MINIMUM...segeralah tukar bom dan servis clutch pump krn jika dibiarkan berlanjutuan akan mengakibatkan kerosakan kpd sistem modulator dimana harga barang ganti tersebut teramatlah mahal...

abg maz puteh said...

Salam..Kalu engine selalu mati kt trafic lite masa brenti dan kuar logo Auto pastu gear tokle masuk..kena tutup engine dan start semula..bwk suma ok cuma masalah ni masa berenti saja

HnR Atan said...

Salam,
ni mcm simptom debu carbon brush @ lost pressure...kena cek dulu utk confirmkn mana yg rosak...

nadheeya farleesya said...

Salam..
Savvy amt sy tak boleh start and gear xboleh masuk.. kekal di N.. Apa problem ya?

HnR Atan said...

Salam,
rasanya itu masalah normal je utk amt...debu carbon brush dh terlalu banyak tu dlm electric pump tu...kena buka cuci dan jika perlu tukar carbon brush sekiranya dh terlalu pendek, InsyaAllah masalah tu selesai...

Brader Weng said...

As salamualaikum. Tuan, kereta dah grounded 3 hari. Dah tak boleh start. Kalu boleh start pun lps tu auto sign kluar dan tak boleh masuk gear. Saya di Pasir Gudang, Johor. - bon - 0197553041

HnR Atan said...

waalaikumsalam,
rasanya masalah yg berat dh melanda kt keta ngko tu Brader Weng...masalah solenoid...call aku @ 0106315942 k...

Adeel Utami said...

Assallamuallaikum, kereta savvy i tak boleh start dah masuk dua haru tetapi kemarin ditolak die nya boleh menyala enjin dan mase keadaan kereta tak boleh start semua lampu yg ada n radio bole menyala mohon bantuan nya,sgt susah keadaan saye tuk bekerja.Ami 0182352084

HnR Atan said...

waalaikumsalam,
kena cek dulu baru boleh tau apa yg problem...tp dr segi cerita tu mcm bateri je...dan mungkin juga coil plug dan mungkin bermacam lg sebasb yg lain...apa2pun kena cek dulu baru boleh confirmkn apa yg rosak n berapa rm yg nak kena kluar...

Izwan Azura said...

Salam.... Kalau rosak elektro pump yang rosak.. , lampu auto nyala tak?

Izwan Azura said...

Salam... Kalau elektro pump yg rosak, lampu auto keluar juga ke?

Izwan Azura said...

Utk pgetahuan tuan, savvy amt saya semput2 kat tlight.. Mati , start hidup balik.. Masa tu lampu auto skjp nyala, skjp tak.. Esok nya jadi lagi, gear 1.. Xbleh change N.. Sya matilan injin.. Pastu saya try google masalh savvy ni.. Dan saya terus servis elektro pump, speed sonsor, tukar mnyak gear...

Alhamdulillah.. Lepas buat semua tu kereta boleh start, lampu auto padam.. SemuAnya nmpak ok, tapi stiap kali gear bertukar dlm mode auto @ manual lampu auto akan brkelip2.. Pastu gear jadi gila bila auto jadi manual.. Masuk gear 1,2, tetiba jadi N.. Masa tu lampu auto terus nyala x padam2
Off injin nak start balik x boleh..

Saya fikir minyak amt kurang, jadi esoknya saya tambah mnyak amt.. Xbleh start jugak..
Lpu auto ttp nyala..

Saya buka elektro pump balik, coil nya terbakar sbb brgesel ngan magnet..

Maybe bearingnya dah longgar ataupun juga saya trsilap masa pemasangan..

Skrng ni yang confirm pump kena tukar.. Saya x pasti bom perlu ditukar @ tidak..

Apa pandangam Tuan??

Tq

HnR Atan said...

Salam Izwan,
klu electric pump tu dh berbau hangit, langkah terbaik adalah tukarkan ke set yg lain (baru ataupun second yg masih elok)...
dari situasi yg diberitahu, bom mmg perlu ditukar dan clutch pump perlu diservis...
punca kerosakan speed sensor adalah dr lelehan minyak enjin yg leaking melalui bahagian belakang enjin...

Mohd Zamri Mat Isa said...

Salam tuan,

boleh tuan rekemen minyak enjin yang sesuai dengan savvy?

satu lagi saya bercadang nak tukar/tambah minyak amt boleh tuan rekemen brand yang sesuai?

terima kasih saya dahulukan.

HnR Atan said...

Salam Tuan Mohd Zamri,
Minyak enjin yg sesuai dgn enjin proton savvy adalah minyak gred semi-synthetic...untuk cadangan, sy cadangkan agar Tuan beli minyak enjin yg terjamin kualiti dan keasliannya...langkah mudah tetapi dgn os yg agak tinggi adalah dgn membeli produk berkenaan di stesen2 minyak seperti Petronas - Shell - BHP - Petron dll...sekiranya kita membeli produk2 yg murah dari kedai2 sparepart @ bengkel, adalah tidak mustahil kita akan tertipu...ini adalah kerana kebanyakan (bukan semua) bengkel2 yg beroperasi mendapatkan stok minyak enjin RECYCLE...ye mmg betul ada seal dan sebagainya tapi kita tak tau sejauh mana kualiti produk berkenaan...tapi walau apapun ianya trpulang kpd pilihan pengguna...kuasa di tangan pengguna...
berkenaan dgn minyak AMT, sy biasanya menggunakan minyak FULLY SINTHETIC jenama HYO buatan Jepun...minyak ini setaraf dgn minyak jenam ELF Renaultmatic tetapi harganya jauh lebih murah...

Nurmaniza Zainal Abidin said...

Salam tuan boleh saya belajar tentang savvy dengan tuan...saya tinggal di Ipoh...

HnR Atan said...

Salam,
nak belajar? melalui blog ni pun boleh je klu nak belajar cuma tak berapa nak lengkap je...InsyaAllah ilmu yg dikurniakan Allah ni boleh dikongsikan sesama pengguna savvy semua...

Win Kasri said...

Putrajaya area mane

red rabbit syndicate said...

salam tuan... KEreta xblah start dha jumpa ape semua..AMT, bateri beru 9 bulan... lampu nya la radio on... gear xbleh dpt R...hnya 12345 dan N...itu pun payah nk adjust ke N... boleh bantu mcmana nk selesaikn... dan boleh sesape bgtau kt IPOH mana2 bengkel yng mmpu tgkkan pada harga yng patut yng amat.. HELP...

HnR Atan said...

Salam tuan red rabbit, itu masalah gearstick tu...dh pecah dlmnya tu...boleh je nk repair...

HnR Atan said...

Tuan red rabbit, ipoh tu kg kami...boleh je klu nk kami dtg utk repair...

HnR Atan said...

Tuan win kasri, sy di presint 8...knp ye?

red rabbit syndicate said...

Wahh boeh LA tuan..kalu Sudi..bg anggran kos. Dh 3 hari tsadai kat pekan ipoh. Nk tow nk tau Kdai mna boeh dulu..kang jenuh.minta tolong.

red rabbit syndicate said...

Boleh tau bajet agak2.. Dgn kerosakan mcm tu..

HnR Atan said...

Tuan red rabbit, boleh cuna buka dulu gearstick klu nk mudah...bila wayar gearstick tu dh di tanggalkan, on kunci dan tekan brek untuk N gear...dan kereta pasti boleh start-up...lepas tu, tekan brek utk masuk gear D...CUMA GEAR R SAHAJA YG TIADA a.k.a XBOLEH NAK ENGAGED SEBAB GEARSTICK TIADA...tapi still boleh gerak cuma xde R a.k.a REVERSE je...

HLM TPG said...

Salam bang. Saya duduk Taiping. Gear Auto mmg x ble pakai dah, gear Manual gera 3 nk masuk 4 selalu tendang balik, tanya cina dia mintak 9k utk gearbok. haha. Abang boleh sajes sapa2 yang dekat area perak ni yang tau ilmu repair macam abang? ~kimi` Taiping Perak

HnR Atan said...

Salam HLM TPG @ kimi,
itu masalah pd solenoid dan juga pada bom @ accumulator...kena cek dulu baru boleh confirm solenoid yg mana yg rosak...ada sorang brother duk kt ipoh yg biasa buat ERT area ipoh dan kawasan2 yg berdekatan...call @ sms ye utk mintak nombornya...

Munawir Yazid said...

Assalamualaikum tuan,
Saya tinggal di puchong. Baru baru ni gear stick ada problem lah pulak. Maseh boleh masuk D,N dan R tapi bila tolak ke kiri atau ke kanan dah takde response. Nak masuk N, kena tolak kanan + ke depan. Nak toggle Auto/manual pun dah tak boleh. Gear stick tu boleh repair ke kena ganti dah?
Kereta pun dah 10 tahun, selalu indicator auto tu menyala. Boleh selamatkan lagi tak?
Boleh PM anggaran kos?

HnR Atan said...

Waalaikumsalam Tuan,
dh reply kt post gearstick ye...tq

HAZIQ IKHWAN said...

Savvy sy manual.. jd trsengguk2. Kedua meter kejap mati kejap hidup. Ape yg perlu ditukar ?

HAZIQ IKHWAN said...

Savvy sy manual.. jd trsengguk2. Kedua meter kejap mati kejap hidup. Ape yg perlu ditukar ?

HAZIQ IKHWAN said...

Nak tnye,pertama kereta savvy manual sy ni jd tersengguk2.. kedua meter x hidup. Kalau hidup pun kejap2 je. Ape perlu ditukar ?

HnR Atan said...

speed sensor

Waqiyuddin Kerq Jaafar said...

Salam abang pomen

saya pakai savvy amt

1) savvy saya kdg2 susah nak start.. kdg2 ok kdg2 ya allah susahnya nak start

2) kereta saya, bila tekan pedal minyak, engine lagging nak response kepada pedal.. takut saya if keluar simpang yg busy.. sbb pedal minyak da tekan.. tp kete x gerak...lagging 4, 5 saat sbl kete berjalan... kereta jerking sgt teruk esp bila kat gear 2 or low gear n rasa kereta lose power masa memandu dan memecut/accelerate smpi takut nak memotong sbb pedal minyak da tekan tp smpi lantai tp kereta mcm x ank pegi... sekian.. sy rasa masalah throttle body?

btw saya duduk wangsa maju.

HnR Atan said...

Salam Waqiyuddin,

1) susah nk start tu puncanya dr TDC Sensor tu...buka n cuci, insyaAllah masalah selesai...

2) teruk sgt tu lagging tu...clutch pump kena servis...bila last time tukar clutch plate / minyak gearbox? dan ini bukan masalah throttle body sepenuhnya...

Faliq Onyak said...

Assalam..boleh tau kos untuk repair clutch pump?sebab perasan mcm ada leaking kecil je dekat area situ..

HnR Atan said...

salam faliq,
seperti yg telah diberitahu melalui sms tu ye :)

Harith Hanif said...

Salam abg pomen..

Sy nak bertanya pendapat tuan, kalau sy nk beli kereta Savvy Amt secondhand sebagai kereta pertama sy adakah ia berbaloi. Bagaimana dgn kos2 baik pulih n maintanance kereta tersebut. Sy kalau boleh ingin mencari kereta secondhand y elok tuk jalan jauh bajet 6-7k n berminat dgn kereta savvy. Segla nshat tuan amat dihargai.

HnR Atan said...

salam Harith,
sememangnya savvy amt adalah yg terbaik utk perjalanan jauh...sebab? penggunaan minyak petrol yg paling optimum dan paling menjimatkan...dan juga body savvy ni sememangnya telh direka khusus dgn berat keseluruhan body adalah sama berat dgn sebuah proton perdana...dan bila nak laju smpi meter cecah 180km/j pun kita takkan rasa goyang2 kt body keta tp kita akan terasa goyang dijiwa sebab dah terlalu laju dahtu...cuma cara penjagaan & penggunaan je nk kena betul sebab amt ni manje lebih sikit dari transmisi auto biasa...

siti rohaizah said...

nak tanye.clucth pump ade leaking dh gnti yg recon masih leaking.mechanic advise gnti trus satu set gear box utk mdahkan kerja.tgh pening nak cri halfcut gear box savvy...
ade tau mana2 area ipoh yg ade jual halfcut gearbox amt savvy?

HnR Atan said...

clutch pump leaking tukar set clutch pump je...xperlu tukar set gearbox...nk yg baru ada yg recon pun ada...agak membazir klu tukar set gearbox sbb gearbox savvy ni tahan lasak...call ok...

HnR Atan said...

tp klu nk jgk set gearbox ada je...boleh diuruskn...ipoh kt mana tu?

siti rohaizah said...

saye pnh try call last week.tp xdpt.
ayah saye dh bli clutch pump.suh mecjanic pasang.punleaking juge.so die suh cri gear box.
ari ni nak p cri area gopeng n menglembu.kedai halfcut kalau ade.dh 3 mnggu xgerak

HnR Atan said...

last week call xdapat? klu call time mlm mmg xdapatla sebab time tido...tp klu call siang2 xdapattu ALLAH punya kuasa...

HnR Atan said...

klu leaking juga tu rasanya bukan clutch pump tu tp samada paip pasang xbetul / oilseal xmasuk dgn betul...gopeng atau menglembu mmg ada kedai halfcut tp xtentu lagi ada savvy punya part...klu nk guna cepat boleh je diuruskn asalkan kena dgn terma n syaratnya...

mamaluqman said...

Assalamualaikum tuan...robotic savvy ada simpan tak?saya di putrajaya saja..

HnR Atan said...

Waalaikumsalam,
robotic tu ada bnyk part...part yg mana satu tu? nk kata simpan stok tu rasanya mmg xboleh nk simpan kot sebab harga...putrajaya kt preint brape?

Ridzuan Asri said...

Aslamualaikum tuan.

Proton savvy amt saya ni dh naik warning light berbentuk graph.. bila tekan minyak kereta xde respon.. boleh sy tahu ap msalah nya..

Ridzuan Asri said...

Aslamualaikum tuan.

Proton savvy amt sy naik warning light berbentuk graph bila tekan minyak kereta xde respon langsung. Boleh tuan bgtau ape yg perlu sy buat

HnR Atan said...

Waalaikumussalam,
bila warning icon zig-zag tu dh muncul, maknanya ada yg tak kena pada bahagian wiring / sensor2 tertentu...mengikut pd situasi yg diceritakan tu, berkemungkinan besar sensor / wiring yg dh rosak / longgar bermula dr pedal minyak hingga ke throttle body dan membawa ke sistem pancitan bahanapi...kena buat pemeriksaan secara menyeluruh di bahagian2 yg telah disebutkan...periksa wire connector throttle body - wire coil plug - dan yg berkaitan...

khairul said...

As salam en Atan,

Saya punya savvy amt ni pulak hari tu keluar signal auto. Dah bawak gi repair di Proton 3S. Pagi ni bawak keluar balik signal tu. Boleh datang ke rumah saya di semenyih untuk periksa. Kalau dapat repair terus pon lagi baik. T kasih.

HnR Atan said...

Salam en. Khairul, maaf lmbt approve comment post...boleh brhubung di 0106315942 utk urusan trsebut...terima kasih...

Effendy A. Karim said...

Assalamualaikum tuan,
Kereta savvy amt tak boleh start, bateri ok, dah hidupkan enjin cara direct tapi tak boleh D dan R. Pomen kat kuala kangsar dah scan tapi dia pun tak dapat detect apa rosak, masih tak boleh start juga. Boleh tuan lajak ke K.Kangsar kut.

HnR Atan said...

Waalaikumsalam Tuan Effendy,
sy bergerak ke lokasi sekiranya ada permintaan dan mengikuti terma yg ditetapkn...boleh je klu nk sy ke kuala kangsar asalkan kena dgn gayanya...ater isteri teman org tronoh je yop, hehehe...
apa2 hal boleh call teman nnt ye 0106315942

Qumeyza Safwan said...

Salam tuan...

nak tanya kenapa enjin savvy susah nk start?bila pulas kunci bunyi enjin nk start ada tp xhidup. mohon penjelasan tuan.

HnR Atan said...

Salam,
enjin susah nk hidup tu kebiasaanya disebabkan oleh kekotoran di TDC sensor...boleh d.i.y sendiri klu rajin dan xsakit pinggang...cuma perlukan spanar saiz 10 utk buka nat TDC tu...

Hizmy Hitman said...

Salam..sy pengguna savvy manual..kereta tak boleh start..punca berlaku slpas dilanggar lopak..dah cek kt bengkel timing belt ok n spark plug okey..kata bro tu patut kena tukar enjin..apa solution dia?..boleh bantu...

Unknown said...

salam... savvy amt td overheating masa jem.... bila engine da sejuk blh start... lampu seme nyala... bila start xda bunyi apa2 lgsg... boleh tau sbb apa tuan

HnR Atan said...

salam hizmy, periksa o2 sensor...mungkin dh basah kena air tu...

salam unknown, overheating masa jam? kipas jalan ke x? pernah servis clutch pump & electric pump? klu start xde bunyi langsung tu 2benda tu yg harus periksa n servis...

JANA ZULKEFLI said...

As-salam.. berapa harga speed sensor?

Proton Savvy manual...

HnR Atan said...

Salam,
harga bergantung kpd pengguna samada nak yg murah ataupun yg mahal...bnyk tiruan dr china sekarang ni, rm70 pun boleh dapat dh...tapi bukan ori lh...

mohd azrie Suhaimi said...

Salam,
Kereta sy tiba2 x boleh msuk gear masa drive..lps off enjin baru dpt msukkn blkm.lpstu dpt jln mcm biasa..lpstu bila ttup enjin dan nk start balik dh xbleh start sbb ada dlm gear n gear x bleh nk tkrkn kpd N..kereta sy jenis amt..boleh tling x..sy dkt jitra skrg ..azrie 0169842423

mohd azrie Suhaimi said...

Salam,
Kereta sy tiba2 x boleh msuk gear masa drive..lps off enjin baru dpt msukkn blkm.lpstu dpt jln mcm biasa..lpstu bila ttup enjin dan nk start balik dh xbleh start sbb ada dlm gear n gear x bleh nk tkrkn kpd N..kereta sy jenis amt..boleh tling x..sy dkt jitra skrg ..azrie 0169842423

Hendrey Hasaan said...

Assalam.. Encik pomen.. Savvy manual saya dah xboleh masuk gear langsung.. Keras..bile masuk gear bunyi kasar'krekkk( mcm masuk gear xtekan clutch.. Dulu gear reverse je prob.. Skrg semua gear xleh pakai lgsg.. G kedai pomen , 3 kedai semua ckp xtao apa prob..( sebelum xboleh masuk gear langsung) tp diorang ckp gearbox, n kos nk dekat10k( mmg xla kan nk repair).. Tp kalau encik pomen ada firasat yg lain dan anggaran repair xlebih 2/3k.. Bolehlah difikir2kan..

HnR Atan said...

Salam azrie, boleh je klu kena dgn terma n syaratnya...call atau sms sy di 0106315942 k...

Salam hendrey, cuba periksa gearstick dan juga connector kt bawah body keta...biasanya yg tu mmg bila tiba maaanya patah/pecah...kos taklebih rm100 pun...

Unknown said...

As salam encik pomen....sy pakai savvy manual. Baru2 ni savvy sy hilang pick up...kete kt blkg berdesup2 nk potong...savvy sy mcm siput nk kejar. Tekan minyak abis lantai,xpegi jugak. RPM da naik sampai 5-6 meter nak naik 20 pon susah.Enjin menjerit bukan main kuat. Bau terbakar lg. Ape masalah agaknye?

kaseh zeyyad said...

As salam encik pomen yg budiman. Saya pemilik savvy manual. Baru-baru ni kete saya ni mcm xde pick up. Tekan minyak sampai lantai,tp xpegi jugak. Enjin bising,bau terbakar. Kete belakang bukan main laju. Takut bila dipikirkan. Klu naik bukit lagi ngeri...xhenti2 berdoa jgn xgerak lgsg. Pening bile pikir. Malu pon ye jugak...lori sampah lg laju. Acaner? Pe masalah agaknye?

HnR Atan said...

2 komen diatas, ini jawapannya---> bila last tukar coil & spark plug? sila tukar kedua2 barang yg disebutkan itu...

Que Eyka said...

Salam abang HnR Atan...
Saye gune savvy amt...
Masalah saye skrg...bile start okey..kadang2 problem jgk...lps tu...bile sye brhnti kt trfik ligh..kereta jadi N...ingt bile masuk gear die D ..tp trus gear 1..nak ke gear 2..xdpt...lagi kn ke gear 3...nak dpt N pown susah...kenape eak ....saye johor..area kota tinggi...

Que Eyka said...

Salam abang HnR Atan...
Saye gune savvy amt...
Masalah saye skrg...bile start okey..kadang2 problem jgk...lps tu...bile sye brhnti kt trfik ligh..kereta jadi N...ingt bile masuk gear die D ..tp trus gear 1..nak ke gear 2..xdpt...lagi kn ke gear 3...nak dpt N pown susah...kenape eak ....saye johor..area kota tinggi...

Que Eyka said...

Salam..abg HnR Atan...boleh tolong..saye gune savvy amt..kereta saye susah nk dpt N..
Lagi satu...bile dh gune auto...lps tu trus jdi gear 1...nak masuk gear 2...xdpt...bile mati kan..nak start semule..xboleh

HnR Atan said...

Salam Que Eyka,
Maaf jika sy trlambat publish komen...rasanya masalah kamu ni berat kpd GEARSTICK...boleh bukak n repair semula klu nk...klu nk tukar yg baru harganya Ya ALLAH mmg mahal...kota kt felda ke kt taman?

Nurul hamzah said...

Salam.. Tumpang tnye.. Masalah savvy sy die hidup lampu auto n speed die turun waktu tgh memandu.. 4-5 minit lps tu okey dh.. Kadang2 tgh drive pkai auto D die lompat g manual.. Ada sekali 2 tetiba die tukar N waktu tgh drive.. Setakat ni tak de la masalah tak bole start ke.. Bole sy tau masalah nye?

HnR Atan said...

salam,
itu masalah speed sensor...

Muhammad ros Soufie said...

Salam encik pomen . Saya punya savvy manual kenape bila nak start bawak dye jadi semput . Tapi bila dah lebih 80kmh dye oke je . Pastu ade sekali kereta tak boleh hidup . Tapi bila tolak masuk gear boleh hidup je

Muhammad ros Soufie said...

Salam encik pomen . Saya punya savvy manual jadi semput-semput bila nak start jalan .. tapi bila naik lebih 80kmh dye oke .. ade sekali enjin tak boleh hidup .. kena crank enjin 2 ke 3 kali baru hidup

HnR Atan said...

Salam Tuan Muhammad ros Saufie,
masalah keta Tuan ni kena cek beberapa benda...antaranya plug & coil...fuel pump & fuel filter...throttle body & tdc...tapi klu ikut pd situasi ni mcm berat kpd plug & coil...lokasi dimana ye Tuan?

sham slame said...

AS SALAM TUAN POMEN TANYA SIKIT... KETA SAVVY AMT SAYA BILA START DIA SENYAP JE TAK DE APE APE BUNYI CAM KOSONG JE . AND THEN LAMPU AUTO MENYALE.. MASUK ARI NI DAH 2 BULAN TAK BLH START. PEGI CAS BATERI PUN SAMA.. TOLONG LA HAMBA NI TUAN POMEN YG BUDIMAN. SEGALA PANDANGAN DAN CADANGAN DARI TUAN SAYA UCAPKAN RIBUAN TERIMA KASIH..

HnR Atan said...

salam Tuan Sham Slame,
cuba ketuk2 sikit dgn besi @ spana di bontot botol besi a.k.a electric pump tu...electric pump boleh dilihat dgn mudah ygmana lokasinya terletak dibahagian bawah bateri...ketuk 7-9kali dulu hingga dgr bunyi ZZZZTTT...pastu try start keta...klu boleh start itu maknanya electric pump tu dah trlalu kotor @ carbon brush nya dh haus...TETAPI klu xboleh start jugak maknanya ada masalah lain melanda dan HARUS DIPERIKSA segera...

Haris Abdullah said...

Assalam Tuan Pomen.
Savvy AMT mengalami masalah selepas antar ke Bengkel berhampiran Rumah..(terpaksa antar ) asalnya overheating je. Lepas pd tu satu persatu mslh kluar..diantaranya :
1)Lampu duk kat hi beam je.pdhl sblum tu elok je lampu kecik nyala.
2) Gear mula lagging terutamanya dlm gear 4-5
3) Gear D mula susah nk engage , pastu gearmanual pula susah nk engage diantara gear..last week jd makin menjadi smpai bila masuk gear je kluar bunyi gegar yg kuat dbhgn gearbox ...agakan sy yg xtau APA ni ada brg yg pecah dibhgn gearbox..sy harap Sgt Tuan dapat Bantu sy dlm hal ni seberapa segera..lokasi sg buloh. Tel no sy 0196221008 haris. keperihatinan tuan amat sy hargai..

HnR Atan said...

Waalaikumsalam Tuan Haris Abdullah, masalah overheat tu ada lg x?
1) yg ni kena cek relay dlm fuse box
2) lagging gear kebiasaanya berpunca dr TDC - TB & Clutch Pump yg telah kotor
3) ada x sign indicator AUTO warna kuning mnenyala? jika ada maknanya masalah pd bom / clutch pump...
bunyi dentuman yg kuat dibahagian depan gearbox biasanya berpunca dr Clutch Pump yg telah leaking teruk...
Apa2 hal boleh hubungi sy di 010-6315942

Watt Zamir said...

Assalam Mr pomen.

Savvy Amt Saya ada masalah speedo meter sensor..saya nak tanya kalau ketika saya sedang memandu bolehkan kereta saya tiba tiba terberhenti di tengah jalan disebabkan masalah nie.

HnR Atan said...

wasalam Watt Zamir,
klu speedometer sensor problem, tengah2 jalan gear akan bertukar ke N dan enjin akan meraung...klu tetibe je berhenti tu maknanya ada masalah lain yg telah melanda...

Watt Zamir said...

Assalam Mr Pomen

terima kasih diatas penjelasan ttg speedometer problem..lagi satu saya nak tanya kalau gear tiba tiba masuk N..boleh masuk balik tak D atau Manual? untuk menyelesaikan masalah ni selain tukar speedosensor apalagi yg perlu saya buat untuk mengatasi masalah ni berulang.TQ

HnR Atan said...

wasalam,
boleh sekiranya accumulator + clutch pump masih elok...tiada apa yg boleh dilakukan selain dr tukar speed sensor / plate sensor reading...

Rosli Talib said...

Assalamualaikum tuan. Saya ada masaalah dgn gear amt tu, kadang2 tgh drive dia tukar manual. Kadang2 enjin mati sendiri, bila freekan gear, start hidup balik...ada cadangan penyelesaian. Saya tinggal di Sg Merab je.. sebelah tuan. Terima kasih

HnR Atan said...

Waalaikumsalam Tuan Rosli,
boleh je klu nk sy dtg ke tempat Tuan...kena scan dulu apa yg rosak then baru boleh buat...sg. merab mmg dekat je Tuan...apa2 call sy di 0106315942 ye Tuan...

zarul al kalantaniyy said...

Assalamualaikum tuan, sy ada mslh dgn savvy amt. Bila bawa dalam D, dah sampai 40kmh dia akan jadi free gear. Meter engine naik drpd 3 ke 5 terus. Boleh tahu apa masalahnya? dan die efek pd manual transmission atau x?

sekarang manual trans ok, boleh bawa laju. alhamdulillah xde pape

HnR Atan said...

Waalaikumsalam zarul,
itu masalah pd speed sensor tu...tukar sensor tu insyaALLAH ok...

elysa marul said...

Salam tuan pomen kenapa reveas kereta kena tekan mnyk kuat ye

HnR Atan said...

salam...xperlu pun sekiranya clutch pump masih berfungsi dgn elok dan tiada leaking...

Unknown said...

Salam tuan,kereta savvy saya jenis manual jer,clock spring da rosak,bila clock spring rosak,hon x berbunyi dan speedometer kdg turun kdg naik,ada kaitan x antara spring clock dan speedometer tu - Wan

Wan Tauraniah said...

Tuan,ada kaitan x antara spring clock dgn speedometer,

Wan Tauraniah said...

Salam tuan,kereta savvy saya jenis manual jer,clock spring da rosak,bila clock spring rosak,hon x berbunyi dan speedometer kdg turun kdg naik,ada kaitan x antara spring clock dan speedometer tu - Wan

HnR Atan said...

Salam,
untuk 3 soalan diatas ni, jawapannya TIDAK...clockspring dan speedometer tidak ada berkait langsung...yg meter turun naik turun tu sebab speed sensor...

NorFaiz Copon said...

Salam tuan..sya pkai savvy amt..time time pagi pling susah nak start..n time jln slalu kluar lmbang auto n drop meter..?

HnR Atan said...

Salam NorFaiz,
itu masalah kekotoran pd TDC & yg kedua tu masalah pd Speed Sensor yg dah rosak...

Al-Haq said...

Baru sahaja beli kereta savvy amt 2nd semalam. niat nak guna ulang alik kerja dri putrajaya-klcc. masa orang jual tu ajar guna gear, ok je. bila bawa sendiri, mula2 start and nak drive, ok lagi just skali push masuk gera auto. bila stop kat traffic light, tukar (n), bila nak masuk balik ke gear auto, tak masuk2, dia trus ke gear manual. Pastu hari ni prasan lampu lambang (auto) menyala je. Apa pendapat tuan?

Yang memerlukan khidmat nasihat pakar :

Al-Haq

Al-Haq said...

Baru sahaja beli kereta savvy amt 2nd semalam. niat nak guna ulang alik kerja dri putrajaya-klcc. masa orang jual tu ajar guna gear, ok je. bila bawa sendiri, mula2 start and nak drive, ok lagi just skali push masuk gera auto. bila stop kat traffic light, tukar (n), bila nak masuk balik ke gear auto, tak masuk2, dia trus ke gear manual. Pastu hari ni prasan lampu lambang (auto) menyala je. Apa pendapat tuan?

Al-Haq

HnR Atan said...

Tuan Al-Haq, pd pendapat sy ada lebih baik Tuan bawa kereta semula ke kedai tempat Tuan beli itu memandangkan masih baru lg dibeli (2hari kan)...itu masalah pd accumulator a.k.a bom...dh habis pressure tu...klu dibiarkn lama nnt akan merebak ke clutch pump electric pump dll...tp klu xde warranty maknanya Tuan kena kluar belanja sikitla utk tukar bom tu...

mohamad asri mahwezal mokhtar said...

As salam tuan...boleh ka wasap atau call tn cara2 nak servis amt pump

mohamad asri mahwezal mokhtar said...

As salam tn...boleh ka sy wasap atau call tn nak tanya cara2 servis amt pump

HnR Atan said...

salam Tuan Asri,
boleh je...ilmu yg sy ada ni bukan milik sy tapi milik ALLAH SWT...bersama kita manfaatkan ilmu mana yg kita ada InsyaALLAH...

Jai Hamzah said...

Salam tuan saya perlukan bantuan savvy amt saya bermasalah gearbox jadi saya nk mencuba khidmat tuan. Boleh saya dapatkan contact tuan?

herwan handoko said...

sebelumnya saya ucapkan terimakasih tuan pomen
saya dari indonesia..ditempat saya jauh dari pomen proton saya pemilik savvy amt 2008 kereta
normal auto atau manual oke .(normal) tapi indikator auto nyala terus ...pertanyaan saya bahayakah kalau buat jalan terus..atau kira kira apanya yg harus di cek soalnya tak punya scanner.............semoga Allah membalas kebaikan tuan pomen

herwan handoko said...

terima kasih sebelumnya tuan ...
saya punya savvy amt 2008 indikator auto nyala terus tapi gear semua normal bisa pakai auto bisa pakai manual. bahayakah bila kereta di pakai terus ..?dan apakah yg harus saya cek karena tempat saya jauh dari pomen terima kasih tuan semoga Allah membalas kebaikan tuan........
salam dari indonesia

herwan handoko said...

terima kasih sebelumnya tuan ...
saya punya savvy amt 2008 indikator auto nyala terus tapi gear semua normal bisa pakai auto bisa pakai manual. bahayakah bila kereta di pakai terus ..?dan apakah yg harus saya cek karena tempat saya jauh dari pomen terima kasih tuan semoga Allah membalas kebaikan tuan........
salam dari indonesia

HnR Atan said...

Salam Jai, no hp aku ada kt setiap posting kt blog ni - 0106315942

sama2 tuan Herwan Handoko, harusnya diperiksa terlebih dulu...odometer boleh berfungsi atau tidak? klu tidak berfungsi maknanya speedometer sensor telah rosak...

herwan handoko said...

speed sensor normal tuan ........jika udah satu minggu kereta jalan terus.bahaya kah ....?terima kasih saya ucapkan

HnR Atan said...

Tuan herwan, rasanya ada yg tidak kena pd sensor pressure...perlu buka dan cuci (gosok dgn sand paper) dan cuba lihat jika indicator auto tu menyala lg atau x...

Alif Fazilah said...

Salam tuan..sy pemilik savvy amt 2010..sy mmg xpandai bab jaga kete ni..jd selama ni mmg sy selalu refer pd proton servis utk hal2 berkaitan kete sy..br2 ni savvy sy mula keluar asap putih ckit2..then sy tny proton servis,katanya perlu di overhaul savvy sy tu..tp sy nk minta pendapat tuan, mmg betul ke perlu di overhaul kete tu@ada cara terbaik lain yg boleh diambil selain overhaul memandangkn kosnya lebih kurg 7k..

zarul al kalantaniyy said...

Salam tuan. Masalah savvy amt sy skang xboleh nk start. Gear stay gear 4, tak boleh nk tukar ke N. Masalahnya apa ya?

Kos baiki agak2 tuan brpe?

HnR Atan said...

Salam Alif, harga tu mmg dh betul tp trlalu tinggi tu...top overhaul plg maksimum pun rm4.8K sahaja...

Salam Zarul, samada gearlever atau modulator telah mengalami kerosakan...sila berhubung di 010-6315942 ye...

aqua fiey said...

Salam tuan,,,,saya nak tya kereta savvy amt kalau temperature asyik naik turun kenapa ya....

aqua fiey said...

Salam tuan, saya ingin bertanya kalau savvy amt saya temperatue selalu naik turun sesuka hati tu kenapa ya????

HnR Atan said...

Salam...
itu tandanya samada temp sensor ataupun meter telah mengalami kerosakan...

mazlan saadun said...

Salam. Tuan boleh tunjuk cara mcmna nak tukar crankshaft censor x?

mazlan saadun said...

Salam. Tuan boleh tunjukkan bagaimana diy crankshaft censor?tq

HnR Atan said...

Salam...
maaf Tuan sy xde gambar2 nk tunjuk cara d.i.y tersebut...jika ada nnt sy akan upload ye...terima kasih krn sudi membaca blog ini...

Khamsani Hashim said...

Salam tuan saya menetap di johor, masaalah saya ialah auto manual syvy saya ada masalah untuk masuk gear,melompat2 dan kadang kala keras,kalau bole di repair berapa harga nya kalau tak saya mahu tukar ke manual apa pendapat tuan....dan berapa harga nya..isteri saya yang pakai kereta tu untuk hantar anak ke sekolah...harap balas.

Khamsani Hashim said...

Salam

Khamsani Hashim said...

Salam tuan

HnR Atan said...

Salam Tuan,
seharusnya diperiksa terlebih dulu utk kepastian apa yg rosak dan perlu ditukar...

sharren said...

Assalamualaikum tuan, sy pakai kerete savvy manual 2006. Masalah kereta saya adalah enjin tk boleh hidup. Smlm masa mula-mula masalah ini terjadi enjin hidup 3saat je pastu mati. Skrg klu pulas kunci hanya bunyi starter shj. Sy sudah try jumper tp masih bunyi starter shj. Bateri baru je tukar bulan november yg lepas. Tanda-tanda yg berlaku sejak akhir ini adalah meter speeding kdg² tgh drive jatuh ke kosong tk lama naik balik. Hrp tuan boleh bantu beri pandangan terima kasih.

HnR Atan said...

Waalaikumsalam,
rasanya masalah yg melanda itu boleh dikategorikn kpd 2...1, mungkin coil n plug...2, mungkin fuel pump...yg speedometer jatuh 0 tu sebab speed sensor dh rosak...enjin ada leaking x? punca speed sensor rosak tu dari minyak enjin yg leaking tu

Unknown said...

Assalamualaikum tuan..saya nak tanya punca kereta savvy amt tak boleh start. Sebelum ni lampu kuning auto tu selalu menyala then mesti meter rpm dgn speed meter terus jatuh ke 0. Gear auto pun tak boleh guna. Sbb dia akan tukar sendiri dari D ke N. Sebelum jumpa pomen dia tukar flip gear tapi kejap je okay. Skrg jadi balik dan kereta tak boleh nak start. On je suis kereta akan menyala lampu auto tu dan dkt meter gear tu yg N tu dia jadi - je..boleh saya tau apa masalahnya?

adie zakrie said...

Salam tuan...saya ada maslah dgn savvy amt x bleh nak masuk gear,,lampu auto menyala terus x padam...clutch pump da servis tpi masih maslah sama...

athiha athiff said...

Assalamualaikum tuan,
Sy baru saja beli kereta savvy amt second dalam seminggu lps. Mula2 gear R tu ada lompat sikit, lampu auto menyala, dan lampu brek pun tan menyala....selepas hantar pomen utk tukar itu ini, semua masalah tu dah ok tapi tetiba baru2 ni pulak kereta berasap, air keluar kot bawah, tp temperature tak naik pun. Apa masalahnye ye. Mohon pendapat tuan. Terima Kasih

perkasa terus maju said...


👍👍👍👍👍

HnR Atan said...

Waalaikumsalam UKNOWN,
rasanya masalah yg melanda tu ialah masalah SPEED SENSOR dan CONNECTOR pd gearbox...yg xboleh start tu cuba try ketuk electric pump...ketuk dgn menggunakan besi spanar atau batang paip (yg mana boleh) then ketuk 7-10kali lepastu try start keta...klu boleh maknanya accumulator + electric pump dh problem...

Salam Adie Zakrie,
dh tukar bom ke blum?

Waalaikumsalam Athiha Athiff,
rasanya masalah kereta tu ada pada gear selection di MODULATOR...yg berasap tu mungkin minyak enjin dh leaking dan jatuh ke extractor...

adie zakrie said...

asalamulaikum tuan.....bom tu belum tukar lagi..skg ni gear melompt dpd D kpd Manual ketika memandu. satu lagi yg saya perasan iaitu minyak amt seperti berbuih bila enjin dihidupkan...adakah itu normal ataupun bermasalah?

HnR Atan said...

Waalaikumsalam Adie Zakrie,
berbuih tu maknanya pressure dlm bom tu dh nk habis...tukar bom dan masalah selesai...

Fahmi San said...

Assalamualaikum tuan, saya guna savvy manual. Baru2 ni savvy saya mula susah nak start tpi jarang berlaku biasenye ok. Kemudian semalam saya g la tukar minyak hitam di sebuah bengkel berhampiran tiba2 langsung tak boleh start masa kluar dari bengkel. Puas pomen tu dok tercari2 punca smpai la ada satu pomen ni dtg membawa sparepart computer board (yg bhgian dpn bateri) dan smbungkan wayar savvy saya pada board dia baru la boleh start. Katanya masalah board tu sendiri dan perlu tukar board. Lepas saya bawa balik kereta ke rumah pagi terus tak boleh start. Hanya dgar bunyi starter je.. Boleh tuan bagitau saya apa ye masalah nye..

HnR Atan said...

Waalaikumsalam Fahmi San,
rasanya itu masalah kpd TDC sensor a.k.a Crank Sensor...klu pada ECU tu keta xboleh jalan balik kerumah...jangan tertipu k...

Fahmi San said...

Terima kasih atas respon tuan. Saya akan menghubungi tuan untuk tindakan selanjutnya.

khairun sestri said...

Assalamualaikum tuan, savvy amt saya sebulan dua ni susah nak start,masih boleh hidup, saya cuba sampai boleh cuma ambil masa 10-15 minit juga . Selalunya pagi atau cuaca sejuk.tetapi, sejak 2 hari lepas dah tidak boleh start lansung.bila start, board tu berkedip2 dan enjin senyap saja.gear jadi kosong bentuk ini " - " bila stop pusing kunci utk start, dia tukar ke N semula. Apa masalahnya tuan? Terima kasih dahulu atas respon dan tunjuk ajar tuan.

khairun sestri said...

assalamualaikum tuan. savvy amt saya sebulan dua ni susah nak start, ambil masa 10-15 minit juga lah untuk hidup bila saya cuba sampai boleh. tapi 2 hari lepas langsung tak boleh hidup dah. "skrin" pada board dia jadi berkelip2 dan enjin senyap saja bila try start. gear jadi " - " dan lampu auto kuning tu hidup. bila berhenti cuba start gear jadi N semula. apa masalahnya tuan? saya perlu bawa ke bengkel juga atau boleh cuba baiki sendiri? tuan boleh memberi servis ke penang atau cadangkan pomen area penang? terima kasih atas respon yg di beri.

fadlee Abdullah said...

asalamulaikum tuan pomen...savvy amt saya skg ni lampu auto tu asyik menyala je keta jalan xde maslah..tpi risau pula lampu tu asyik nyala..

fadlee Abdullah said...

asalamulaikum tuab pomen...savvy amt saya sekarang ni lampu auto sign asyik menyala jer...kereta gerak xde maslah..cuma kadang2 gear lambat tukar...

HnR Atan said...

Waalaikumsalam Fadlee,
cuba servis electric pump...dan juga speed sensor...

Waalaikumsalam Khairun,
rasanya itu masalah bom tu...

adie zakrie said...

asalamulaikum tuan... da tukar bom..alhamdulilah da boleh gerak...cuma sekarang bila gerak tersengguk senguk...dan lampu auto masi menyala

anonymoua said...

Assalammualaikum cik,
Savvy saya masalah tersengguk-sengfuk lepas bawak dlm hujan lebat. Lepas tu bunyi lain mcm sikit lepaa start. Apa masalah dia cik?

HnR Atan said...

Waalaikumsalam Adie Zakrie,
clutch pump ada leaking x? coil n plug masih ok x?

Waalaikumsalam anonymous,
ada kebarangkalian air dh masuk kedalam rongga2 extractor kot...ada langgar lopak air ke?

Mus'ab Ahmad said...

Assalamualaikum. Harap dapat membantu. Savvy amt sy dlm 2-3 hari ni asyik keluar lampu auto, selalu jadi masa gear tgh neutral di traffic light. Dan gear terus tak boleh masuk. Jadi sbg langkah berhati2, sebelum tukar ke neutral, sy tukar ke gear manual dahulu. Dan semasa nak start engine selepas parking, gear terus berada dalam gear 1 masa baru on. Harap dapat memberi solusi, terima kasih

Jojo~Cinta said...

Salam tuan..

Saya pemilik kereta Savvy 2010 manual.

Masalah bermula pada sekitar bulan Oktober 2016 di mana kereta saya sangat
susah hendak hidup terutama pada waktu pagi. Saya telah tukar ignition
coil, plug cable & spark plugs kereta saya. Lepas tukar, kereta kembali
normal selama beberapa bulan, masalah yang sama berulang semula. Saya
kemudiannya menukar TDC sensor kereta dan kereta pulih macam biasa.

Masalah berulang semula pada awal Februari 2017 dari tak boleh start pada
waktu pagi dan waktu malam (tengah hari boleh start). Ianya berlaku selama
seminggu sebelum kereta saya langsung tak boleh start sehingga
mengakibatkan bateri kereta kong habis walaupun bateri belum sampai setahun.

Mulanya saya menjangka masalah alternator tapi pomen bengkel kata
alternator tiada masalah hanya masalah wiring. Selepas tukar bateri, kereta
saya boleh di guna selama beberapa hari sebelum masalah yang sama berulang
semula.

Sekarang kereta saya ada di bengkel. Pomen dah tukar TDC sensor baru tapi
kereta kejap-kejap kereta hidup lepas tu tak nk start. Dah macam2 cara
pomen buat tapi tak pasti apa madalah kereta saya. Pomen kata mungkin ada
masalah pada wiring dan jika itu masalahnya, kereta saya kena barai.

Saya sebenarnya dah buntu dengan masalah ni. Boleh tak tuan bantu saya?
Mungkin tuan pernah tengok/ alami/ mengenalpasti apa sebenarnya masalah
kereta saya ni..

Terima kasih.

HnR Atan said...

WaalaikumsalamTuan Mus'ab Ahmad,
sy kena cek dulu baru boleh confirm apa yg perlu tukar / servis...

Waalaikumsalam Jojo~Cinta
itu mcmmasalah Main Relay tu...

Mus'ab Ahmad said...

Salam. En. Atan. Terima kasih reply. Tp sy skg dekat USM penang. Skrg keta sy dh x blh nk start. Hmmm problem baru

HnR Atan said...

Salam Tuan Mus'ab Ahmad,
rasanya kerosakan yg berlaku pd kereta tu melibatkan kpd MODULATOR...berkemungkinan besar bhgn SELECTION VALVE & SOLENOID tu yg dh rosak...kebiasaannya bila sy terjumpa dgn kerosakan yg begini sy akan cadangkan kpd owner utk tukar satu set modulator (Baru atau Secondhand yg telah diservis)...
bilamana kereta dah xboleh nk start langsung tu maknanya keadaan kerosakan dh merebak dan telah menjadi kritikal...ada baiknya segera tukar satu set modulator yg Secondhand a.k.a recond set...

Mus'ab Ahmad said...

Salam. Alhamdulillah tuan, sy ke bengkel dan mnta dia check modulator tu. Dan mmg rosak. Skg savvy sy dh boleh jalan. Terima kasih tuan.

HnR Atan said...

Salam...syukur Alhamdulillah...

siti rohaiza said...

Salam tuan, saya nak tanya savvy amt saya masa tengah drive ,dia akan tiba-tiba mati enjin kemudian sign oil level low akan menyala. Bila cek oil level maximum je. Kadang-kadang lepas enjin mati terus boleh start,kadang-kadang kena amik masa baru boleh start. Apa masalahnya ye tuan?

HnR Atan said...

Salam,
itu maknanya pressure minyak enjin dh low...punca dr leaking kt dlm enjin...

anonymoua said...

Assalammualaikum en atan.. saya anonymous 27feb 2017.. yer sebab hujan lebat sangat2.. kalau masuk extractor apa yang perlu saya buat? Saya dah try kereta saya.. boleh start tapi bila jalan sikit dia mcm nak terberhenti.. tapi kena tekan kuat2 pedal enjin dia ok balik.. saya harap kos dia tak banyak sebab dah serik kena 3ooo lebih tukar accumulator dulu... hantar ke eon.. kereta eksiden sikit je . Habis bumper je. Hantar pomen biasa /hantu jahanam keta.

HnR Atan said...

Waalaikumsalam,
3K tukar accumulator je? ruginya....
kena cek dulu tu...kekadang punca dari plug n coil yg dh terbakar...tp klu ikut cerita tu mmg mcm plug ngn coil dh kong tu...apa2pun boleh call @ 0106315942...

adie zakrie said...

Salam tuan...mcm mna nak buka speed sensor tu? dan skg ni bila nak pusing stereng rasa macam ada plastik renyuk pula

HnR Atan said...

Salam Adie Zakrie,
nk bukak speed sensor kena pulas kiri-kanan-kiri-kanan lpstu baru boleh tarik keluar...
yg stereng tu adalah masalah clockspring yg dh pecah...

Abd Aziz Hj Nawi said...

Assalam, btw kalau ada niat nak beli savvy amt, boleh diteruskan lah niat tu, tn2?

Abd Aziz Hj Nawi said...

Assalam, btw kalau ada niat nak beli savvy amt, boleh diteruskan lah niat tu, tn2?

Abd Aziz Hj Nawi said...

Assalam, btw kalau ada niat nak beli savvy amt, boleh teruskan, tn?

HnR Atan said...

salam,
boleh je...

fadlee Abdullah said...

asalamulaikum tuan,,,proton savvy amt sya sekarang ni masalah dia bila jalan lambat sgt gear nak tukar,,terutama bila start jalan bukit rpm naik ke 4 lebih baru gear tukar,,,dan macam mana nak tukar minyak amt tu?

HnR Atan said...

waalaikumsalam,
itu maknanya clutch plate & clutch pump dh nk rosak...

fadlee Abdullah said...

terima kasih atas maklum balas tuan...jadi maksdnya ni clutch pump dan clutch plate kena tukar la?

fadlee Abdullah said...

terima kasih atas maklum balas tuan...jadi maksdnya ni clutch pump dan clutch plate kena tukar la?

HnR Atan said...

clutch pump boleh servis tp clutch plate kena tukar baru...

fadlee Abdullah said...

minyak amt berkurang tu pn berpunca dari clutch pump juga ya? kalau nak servis clutch pump tu positioning sensor kena tukar sekali?

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 259   Newer› Newest»